Żyj w duchu zero waste – wystarczy kilka prostych kroków

Choć pojęcie zero waste dla wielu z nas nie jest niczym nowym, są osoby, które wciąż nie wiedzą, co kryje się za tą ideą. Zero waste, czyli „brak śmieci” lub „brak marnowania”, to filozofia, zgodnie z którą człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska To jednak nie tylko ideologia, ale przede wszystkim zmiana myślenia i działania w każdej dziedzinie naszego życia.

Karolina Smyk- instagramerka, blogerka i fotografka kulinarna, z pasją prowadzi profil @smyk_w_kuchni_blog. Miłośniczka zwierząt, dobrego jedzenia i urządzania wnętrz. 

W artykule podpowiadamy, jak wprowadzić zero waste w życie oraz jak zacząć żyć według reguł tej filozofii.

Pięć zasad zero waste:

  1. Odmawianie (np. niebranie rzeczy niepotrzebnych tylko dlatego, że są bezpłatne)
  2. Ograniczanie
  3. Ponowne wykorzystanie
  4. Recykling
  5. Kompostowanie

Segreguj, nie zaśmiecaj, żyj świadomie

Dzisiaj już nikogo nie trzeba namawiać ani przekonywać do segregacji odpadów jest ona obowiązkowa, a za jej nieprzestrzeganie grożą wysokie kary. Każdy z nas w swoim domu ma odpowiednie kosze: osobno na plastik, szkło, papier, odpadki BIO i odpady zmieszane. Większości z nas uzmysłowiło to, jaką ilość śmieci możemy poddać recyklingowi. To, z czym nadal mamy problem, to prawidłowa segregacja – często nie wiemy, gdzie dany odpad umieścić. Przykładowo – paragon fiskalny. Większość osób umieściłaby go w koszu z papierem, a to błąd, bo powinien się znaleźć w odpadach zmieszanych. Dlatego warto najpierw sprawdzić, gdzie wyrzucić konkretny odpad. Dobrym sposobem na szybkie przyswojenie tej wiedzy jest prawidłowe opisanie/oznakowanie koszy do segregacji. Na koszu BIO możemy na przykład umieścić następujące informacje: resztki warzyw i owoców, fusy herbaty i kawy – TAK, a na czerwono napisać KOŚCI I ODPADY ZWIERZĘCE – NIE. Możemy też na drzwiczkach od szafki, w której trzymamy kosze, nakleić listę, co i jak powinniśmy segregować – taka ściągawka zawsze się przyda.

Kolejną sprawą jest uzmysłowienie sobie ilości odpadów, jaką wytwarzamy my sami i nasi domownicy, a później próba ich ograniczenia do minimum. Czy jest to w ogóle możliwe?

Zacznijmy od pozbycia się plastiku. Plastik to głównie jednorazowe torebki foliowe i butelki PET. To również surowiec, który łatwo możemy wyeliminować. Plastikowe jednorazówki mogą być zastąpione wygodnymi, materiałowymi torbami wielokrotnego użytku, a woda z butelki, kranówką.

Ograniczaj i poddawaj recyklingowi

Zero waste to świadome dokonywanie wyborów. Trzeba o tym pamiętać także w czasie zakupów.

Zasady nie są skomplikowane. Najpierw ograniczmy liczbę zbędnych przedmiotów. Jeśli kupujemy nową rzecz, to tylko po to, aby zastąpić tę, która się zużyła. Kiedy tylko możemy, naprawiajmy to, co już mamy. Wybierając produkty, sięgajmy po te z naturalnych surowców, nie kupujmy produktów plastikowych czy z tworzyw sztucznych. W miarę możliwości starajmy się korzystać z przedmiotów z tzw. drugiej ręki. Po co wyrzucać coś, co nadal jest dobre i może służyć komuś innemu? Świetnie rozumieją to młode mamy, które często dostają od swoich koleżanek wyprawki dla dzieci po ich pociechach. Drugie życie rzeczom może jednak nadać każdy z nas. Wystarczy skorzystać z Gumtree.pl, gdzie znajdziemy wiele różnego rodzaju używanych produktów w świetnych cenach.

Nie marnuj żywności

Jak zauważa w swojej książce propagatorka stylu życia w duchu zero waste – Sylwia Majcher, do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Taką ilością jedzenia moglibyśmy nakarmić 3 miliardy ludzi! W samej tylko Europie marnujemy rocznie 88 milionów ton żywności o wartości 143 miliardów euro.

Jak nie marnować? Planować!

Zamiast przykładać rękę do marnowania żywności, warto postawić na zaplanowanie tego, co będziemy jeść. Po co kupować jedzenie, które prędzej czy później wyląduje w śmietniku?

Planowanie zakupów spożywczych powinniśmy zacząć od przygotowania tygodniowego menu dla całej rodziny. Postawmy na różnorodność, pamiętając, że jeśli kupimy produkt, którego nie zużyjemy w całości, możemy wykorzystać go w kolejnym posiłku. Przed sporządzeniem listy zakupów i menu tygodniowego nie zapomnijmy też, aby sprawdzić co mamy już w lodówce.

Lista zakupów powinna być dostępna dla każdego domownika. Można ją podzielić na trzy części: żywność, chemia do domu i kosmetyki dla domowników. Jeśli masz zwierzę, zaplanuj również jego potrzeby. Określ budżet – to bardzo często pomaga trzymać się w ryzach i nie kupować niepotrzebnych produktów. I pamiętaj, nie musisz czegoś kupować tylko dlatego, że jest „w promocji”.

Gotowanie w duchu zero waste wymaga posiadania bazy produktów, do których potrzebujemy niewielu dodatków, by przygotować pełnowartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. Taką bazą powinny być kasze, makarony, mąka (na naleśniki, ciasta czy do wypieku chleba), płatki (jaglane, jęczmienne, owsiane czy inne), suche nasiona strączkowe, jak soczewica, groch czy ciecierzyca oraz przeciery, passaty i własne przetwory czy mrożonki.

Nie bójmy się gotować z resztek. Posiadając wcześniej wspomnianą bazę produktów, możemy z łatwością przygotowywać wiele smacznych i zdrowych posiłków.

Mój sposób na danie z niczego i wykorzystanie resztek zalegających w lodówce to pyszny makaron z pesto ziołowym i zielonym groszkiem.

Przepis:

– 2 porcje makaronu tagliatelle lub innego, który lubisz

– 2 łyżki serka mascarpone, zamiennie: jogurtu/śmietany/serka śmietankowego/sera twarogowego/sera pleśniowego

– opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku

– resztki świeżych ziół tj. bazylia, lubczyk, oregano lub pietruszka/ koperek

– zielony mrożony groszek

Na osolony wrzątek wrzuć zielony groszek i gotuj 5 minut. Następnie, odcedź na sicie, przełóż do wysokiego słoja, dodaj zioła i serek mascarpone, opcjonalnie czosnek. Całość zmiksuj na gładką masę dopraw solą i pieprzem.

Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Całość wymieszaj, dodaj kilka listków ziół do dekoracji i gotowe!

4 myśli na temat “Żyj w duchu zero waste – wystarczy kilka prostych kroków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *